Kylä Kyllä!

10.7.2023

KYLÄ KYLLÄ!

KyläTuumaamo 2023



Kylän tulevaisuus muuttuvassa maailmassa: kuihtukoot vai kukoistakoot?



Puhetta ja muuta kulttuuria

Punkaharjun Putikon kylässä (Putikontie 27) 

pe-la 11.-12.8.2023

 

Ovatko maalaiskylät menneisyyden jäänne vai onko niillä upea tulevaisuus? Onko aihetta tappiomielialaan vai toiveikkuuteen? Miten käy kylien, muun yhteiskuntakehityksen paineissa? Globalisaatio ja kaupungistuminen, hyvinvointivaltion ja talouden haasteet, pandemiat ja geopolitiikka, digitalisaatio ja keinoäly, ilmastonmuutos ja luontokato, kestävä kehitys ja vihreä siirtymä – mitä näistä seuraa kylien tulevaisuudelle? Pitääkö kylä keksiä uudelleen? Onko pieni paitsi kaunista, myös fiksua? Onko yhteisöllisyyden kaipuu osa ihmisenä olemista? Mikä on rakennetun ympäristön ja kulttuuriperinnön rooli ihmisten hyvinvoinnille? Suomi on Euroopan harvaanasutuin maa – mitä tästä seuraa suomalaisten maaseutukylien asemalle? Miten käy Itä-Suomen kylien? Mikä on liikenneyhteyksien rooli? Ovatko päättäjät nykyisin hivenen ulapalla mitä tulee kylien merkitykseen? Mitä sanoo monialainen tieteellinen tutkimus?



Näitä ja muita kyliin liittyviä kysymyksiä pohditaan joukolla puoliakateemisessa ja puolikarnevalistisessa tapahtumassa, jossa puhutaan myös politiikkaa ja nautitaan kylähenkisestä kulttuuritarjonnasta – luvassa on musiikkia, elokuvaa, ympäristötaidetta (mm Sari Kaasinen, Improrap, Kaisa Makkonen, Kaisu Häkkänen, Ritva-Liisa Virtanen sekä Markku Pölösen elokuva kirjastoauto Loisku Lumpehisen laitteistolla). 



KyläTuumaamo on porukalla pohtimisen areena, joka tuo yhteen kylätutkijoita, kylien asukkaita ja järjestöaktiiveja, päätöksentekijöitä, taiteilijoita ja muuten vain uteliaita. Se auttaa kylien asukkaita ja aktivisteja mieltämään asemansa ja tehtävänsä terävämmin; se haastaa poliittiset päätöksentekijät ja viranhaltijat päivittämään ymmärryksensä kylien yhteiskunnallisesta roolista; ja se tiivistää tieteen ja taiteen liittoa kyläsivistyksen edistäjänä. Kaikille avoimet tutkimussessiot, yleisöluennot ja moninäkökulmaiset paneelikeskustelut limittyvät viihdyttävän kulttuuritarjonnan kanssa. Syötävää ja juotavaa löytyy moniin makuihin. 



KyläTuumaamo 2023 tapahtuu Punkaharjun ammoin kukoistaneessa keskuksessa Putikossa, entisessä sahakylässä, jonka kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa kylämiljöössä nyt on noin 60 suojeltua rakennusta, mutta ei enää palveluja. Tunnelmat ovat silti korkealla!



Kaksipäiväisen tapahtuman ensimmäinen päivä on omistettu yleisemmille kysymyksille, kylien tulevaisuuden näkymille ja sen tekijöille, poliitikoista asukasyhdistyksiin. Yleisöluennon pitää Ruralia-instituutin tutkimusjohtaja Torsti Hyyryläinen, paneeleissa lisäksi mm Heli Järvinen, Hanna Kosonen, Mari Kattilakoski, Sari Kaasinen, Jyrki Paaskoski, Kaisu Kumpulainen, Mikko Ripatti, Mervi Lintunen, Saara Laukkanen ja Uskali Mäki. Toisena päivänä pohditaan lisäksi kylän rakennetun ympäristön ja kylämiljöön roolia kylätunnelman luojana, yhteisöllisyyden kehyksenä, eilisen ja huomisen välisenä linkkinä sekä suojelun kohteena. Kysymme myös, mitä on kestävä rakennuskulttuuri osana kestävää kehitystä. Yleisöluennon pitää arkkitehti ja professori Rainer Mahlamäki, paneeleissa lisäksi mm. Kaj Nyman, Frederic Bonnet, Matti Kaijansinkko, Maarit Rönkkö, Hannu Linkola, Katri Nousiainen ja Päivi Oinas.



KyläTuumaamo on Savonlinnan kylät ryn uusi aloite, joka tämän vuoden jälkeen lähtee kiertämään Savonlinnan kyliä. Putikon jälkeen vuonna 2024 on vuorossa Kerimäki, erityisteemana kylät ja ruoka (silloinhan Saimaan seutu on European Region of Gastronomy). 



Ohjelma ja muita lisätietoja: https://www.savonlinnankylat.fi/kyla-kylla/